Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

ΘΥΛΗΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ...1

Η επιστήμη είναι ουσιαστικό γένους θυληκού, όμως η θεμελίωσή της και η αναπτυξή της έγινε κατά κύριο λόγο από άνδρες. Στην ιστορία της μια γυναίκα έγινε ευρέως γνωστή -η Μαρία Κιουρί- που ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε το βραβείο Νόμπελ φυσικής, δεν έγινε ποτέ μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών. Η εξαίρεση αυτή επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι το κάστρο της επιστήμης ήταν κάστρο άπαρτο για πολλά χρόνια από τις γυναίκες.
Μόλις τον 19ο αιώνα οι γυναίκες αρχίζουν να κάνοουν την εισοδό τους στον χώρο των θετικών επιστημών και στους δυο αιώνες που πέρασαν από τότε η εξέλιξη είναι τεράστια. Αυτό όμως δεν σημαίναι ότι η συμμετοχή είναι ανάλογη της αριθμητικής τους υπόστασης, ούτε ότι έχουν πάψει να υπάρχουν προκαταλήψεις εις βάρος τους. Βέβαια στον δυτικό κόσμο οι γυναίκες έχουν το νομικό δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής, όμως στον υπόλοιπο κόσμο η κατάσταση είναι διαφορετική.
Παρά τη νομική ισότητα και την ίση πρόσβαση στη γνώση, οι γυναίκες στις θετικές επιστήμες πέφτουν συχνά θύματα διακρίσεων σε σχέση με τους άνδρες. Σε πρόσφατη έκθεση της ευρωπαΐκής επιτροπής, φαίνεται ,ότι οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις ως προς τους μισθούς και τον τύπο των συμβάσεων τους, της επαγγελματικής τους ανέλιξης ενω απουσιάζουν από τις υψηλότερες βαθμίδες και δεν απολαμβάνουν συχνά διακρίσεις για το έργο τους και επίσης αποκλείονται από φορείς κύρους. Συχνα είναι υποχρεωμένες να δουλεύουν διπλά από τους άνδρες για να αποδείξουν την αξία τους.Ετσι ή οι γυναίκες δεν αγαπούν τις επιστήμες ή οι επιστήμες δεν αγαπούν τις γυναίκες.
Είναι λάθος των γυναικών που δεν έχουν φιλοδοξίες ή είναι εγγενής η αδυναμία του φύλου τους στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες;.....
Οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες στη γλωσσική ευφράδεια, στην ταχύτητα αντίληψης όπως η αναγνώριση προσώπων, στους αριθμητικούς υπολογισμούς και στην ακρίβεια εκτέλεσης λεπτών χειρισμών. Οι άνδρες απο την άλλη διακρίνονται στην εξερεύνηση του χώρου, στη μαθηματική σκέψη και στις κινητικές ενέργειες που κατευθύνονται με στόχο.Οι διαφορές αυτές στις ικανότητες ανδρών και γυναικών αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει "'εξυπνο" φύλο, ούτε επομένως ανώτερο ή κατώτερο...
Η βιολογία παρόλο που υποδεικνύει διαφορές στον εγκέφαλο των δυο φύλων δεν αποδεικνύει την ανωτερότητα του ανδρικού φύλου. Αλλωστε μη ξεχνάμε ότι όταν λέμε ότι ένας άνδρας έχει "θηλυκό" μυαλό αυτό συγκαταλέγεται στα προτερήματά του!
Παρόλο λοιπόν που τα κορίτσια είναι εξίσου άξια με τα αγόρια, προτιμούν τις θεωρητικές κατευθύνσεις που είναι τομείς όπου νομίζουν ότι ταιριάζουν περισσότερο στη φύση τους και στις δυνατότητές τους... Οι έρευνες που έχουν γίνει όμως δεν αποδεικνύουν αυτό που θεωρείται περίπου ως αυτονόητο: ότι τ' αγόρια τα καταφέρνουν καλύτερα από τα κορίτσια, δηλαδή τον βαθμό επιτυχίας κάθε φύλου παρά το βαθμό συμμετοχής του.Συνεπώς δεν καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τηναποτυχία των κοριτσιών στις θετικές επιστήμες αλλά την πραγματική υστέρηση στην επιλογή τους....( Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: