Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΑΣΚΗΣΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ -1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Δυο δοχεία (Α) και (Β) με όγκους VA=10L και VB=20L αντίστοιχα, συνδέονται με σωλήνα αμελητέου όγκου ο οποίος φέρει στρόφιγγα. Αρχικά η στρόφιγγα είναι κλειστή και το δοχείο Α περιέχει αέριο Ηe σε θερμοκρασία θΑ=-23^οC και πίεση PA=2.10^5N/m2, ενώ στο δοχείο Β περιέχονται 4mol He.Το σύστημα των δυο δοχείων δεν ανταλλάσσει θερμότητα με το περιβάλλον. Αν δίνεται ότι: R=8N.m/mol.K, NA=6.10^23.
a) Να βρείτε τον αριθμό των μορίων του που περιέχονται στο δοχείο Α.
b) Αν οι ενεργές ταχύτητες των μορίων του στα δυο δοχεία συνδέονται με τη σχέση UενΒ=2^1/2UενA, να βρείτε την πίεση στο δοχείο Β.
c) Ανοίγουμε την στρόφιγγα, οπότε όταν επέλθει ισορροπία η θερμοκρασία του αερίου και στα δυο δοχεία είναι Τ=450Κ.Να βρείτε:
1. Την πίεση του He σε κάθε δοχείο.
2. Πόσα mol μεταφέρθηκαν από το δοχείο Β στο δοχείο Α.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΟΡΝΙΘΕΣ απο Γυμνάσιο-Λύκειο Μολάων



Αν και δεν είμαι ειδική στο να κρίνω θεατρικές παραστάσεις πρέπει να ομολογήσω ότι η συγκεκριμένη δουλεια ήταν καταπληκτική κατά κοινή ομολογία όλων όσων την παρακολούθησαν (βέβαια δεν ήταν πολλοί). Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, μας ενθουσίασαν και μας έκαναν να γελάσουμε και να τα θαυμάσουμε!! Μπράβο τους και μπράβο και στους δασκάλους τους!!!
Η συγκεκριμένη παράσταση έχει πάρει το Α΄Βραβείο στους Πανελλήνιους αγώνες Μαθητικού Θεάτρου ακι παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 23-8-2009.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Ιστορίες της Κυρίας Επιτήρησης...

Ήταν δυο φιογκάκια τόσο κομψά, τόσο όμορφα σχεδόν αέρινα και έτοιμα να πετάξουν. Πάνω σε δυο λουστρίνια παπούτσια γυαλιστερά και μαύρα, τόσο γυαλιστερά που φαίνονταν σχεδόν ασημιά! Αλλά ,τα φιογκάκια,ήταν μια έμπνευση,ένα ταξίδι στη περιπέτεια! Περίμενες να τα δεις να εγκαταλείψουν τα ωραία λουστρίνια και να κάνουν βόλτες στα κεφάλια των κοριτσιών.
Στα κεφάλια με τα πλούσια μαλλιά που πηγαινοέρχονταν πίσω και μπρος από το μέτωπο. Μπροστά, όταν ήθελαν να κρύψουν την σκέψη, τον προβληματισμό, μήπως κάποιος εισβάλλει στην έμπνευση, στην οργάνωση του λόγου, στην εύρεση της λύσης. Πίσω, όταν η ανακούφιση, η σιγουριά της επιτυχίας έκαναν τα μάτια να λάμπουν και το μέτωπο να προβάλλει περήφανο γιατί το μυαλό βρήκε δρόμους, ξεμπέρδεψε κουβάρια, έπλεξε σχέσεις έφτασε στην πηγή που έτρεχε γάργαρη η πολυπόθητη λύση.
Τι αγώνας κι αυτος!Και η πλούσια χαίτη ν' ακολουθεί την διαδρομή του!Ενώ τα φιογκάκια κολλημένα πάνω στα παπούτσια να μην μπορούν να ζήσουν τίποτε απ' αυτό. Μόνο το τρέμουλο του ποδιού ένιωθαν που κουνιόταν ανυπόμονο.Ανυπόμονα ένιωθαν κι αυτά:ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο! Δεν τους έφτανε η καθημερινή διαδρομή-σχολείο, σπίτι, καφετέρια.Ας ήταν πάνω σε σαγιονάρες τουλάχιστον να 'βλεπαν τη θάλασσα, να 'νιωθαν την άμμο να χώνεται στους κόμπους τους.Ή πάνω σ'ενα μπλουζάκι να έβλεπαν τους ανθρώπους κατάματα, να μην τους έχουν πια αφ' υψηλου...

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Επιβεβαίωση μάταιου εγωισμού;

Είναι φορές που η θλίψη είναι μεγαλύτερη της χαράς... Μιλάω για τη θλίψη του δασκάλου...Αυτού που προσπάθησε να μοιραστεί τις γνώσεις του που αυτόν πρώτα γοήτευσαν, να διαμορφώσει συνειδήσεις όπως και σ' αυτόν δάσκαλοι το κατάφεραν,να πλάσει χαρατήρες όπως και αυτός πλαστηκε, να διδάξει αρχές που και αυτός διδάχτηκε...
Επομένως μιλάω για τον άνθρωπο που εξέθεσε ένα πολύτιμο κομμάτι του εαυτού του μέσα στην τάξη, που μοιράστηκε ένα αυθεντικό κομμάτι του είναι του με τους μαθητες του.Αυτόν που όταν βλέπει οτι όλη αυτή η κοινή εμπειρία οδηγεί σε πραγμάτωση του δικού του ονείρου, νιώθει ότι κάτι κατάφερε σ' αυτή τη ζωή, κάτι λίγο μεγαλύτερο από το μέτριο κάτι λίγο πιο ουσιώδες από το τυπικό.
Νιώθει περήφανος που βλέπει ότι αυτά τα παιδιά είναι έτοιμα -με γερό οπλοστάσιο- ν' ανοίξουν τα φτερά τους και να γίνουν αυτό που οφείλουν, που ελπίζει οτι κάτι έχει συνεισφέρει σ' αυτό.
Και νιώθει θλιμμένος γιατί δεν μπορεί να μοιραστεί αυτή την ελπίδα, δεν μπορεί να τη θεωρήσει βεβαιότητα- επιβεβαίωση ενός μάταιου εγωισμού;- γιατί πρέπει να αποχωρήσει αξιοπρεπης. Όμως έτσι αποχωρίζεται και αυτό το πολύτιμο κομμάτι του εαυτού του που απ' αυτό το αλισβερίσι διατηρούνταν όμορφο δυνατό και αξιόλογο.Και αυτό είναι το ράγισμα, το ράγισμα που αφήνει τη θλίψη να κυριαρχεί της χαράς...

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Οι μαθητές μας διδάσκουν....

Τώρα που τέλειωσαν οι πανελλήνιες και τα παρελκόμενά τους δεν θορυβούν και τόσο, είναι ανάγκη να πώ για μια Ε΄ταξη δημοτικού σχολείου που ήρθε στο εργαστήριο φυσικών επιστημών ενός λυκείου ωστε οι μαθητές της να παρακολουθήσουν και να κάνουν κάποια πειράματα συμβατά με την ύλη τους στη φυσική.Το σκηνικό ήταν 4 πάγκοι με ηλεκτρικες γεννήτριες και λαμπάκια ,δυναμόμετρα σε βάσεις στήριξης και βαράκια ,ένα φασμοτοσκόπιο για να δουν την ανάλυση του φωτος ,ένας δίσκος του Νεύτωνα και μια αυτοσχέδια διάταξη για να παρατηρήσουν ανάκλαση και διάθλαση του φωτός.Παράλληλα για όσους δεν έκαναν κάτι υπήρχε ένα ωραιότατο παιδικό applet για την τριβη που "ψαρεύτηκε" στο διαδίκτυο και προβαλλόταν από την δασκάλα τους με τον βιντεοπροβολέα.Το κοινό αρχικά εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την καινούρια εμπειρία-προς άγχος των δασκάλων του-αλλα στη συνέχεια προσηλώθηκε με ευλάβεια στο "έργο" στο οποίο συμμετείχε κιόλας.Ηταν απιστευτο αυτό που διαδραματιζόταν στο εργαστήριο: όταν τους ζητουσες πρόβλεψη δεκάδες χεράκια σηκώνονταν και διεκδικούσαν μια απάντηση που τις περισσότερες φορές ήταν σωστή και όταν ήταν να συνδέσουν τα λαμπάκια σε σειρά η παράλληλα περίμεναν στη σειρά τους υπομονετικά με ζωγραφισμένη την ανυπομονησία όμως στο προσωπό τους.Όλη η περιέργεια και όλος ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν εκεί μας υποβαλλόταν και μας επιβαλόταν.Οταν τελειώσαμε φώναζαν:"Δεν έχετε τίποτα άλλο να μας δείξετε;".Τους δείξαμε κι άλλα και "μαγικές" αντιδράσεις Χημείας και βιντεάκι... Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς.
Γιατί άραγε όλη αυτή η πηγαία αναζήτηση της γνώσης, η χαρά για τη μάθηση εξανεμίζεται όταν τα παιδιά "ανεβαίνουν" τις βαθμίδες της εκπαίδευσης΄; Είναι που αυξάνονται τα μαθήματα άρα και η κούραση, είναι που δυσκολεύει η ύλη, ή το συστημα της εκπαιδευσής μας αφυδατώνει κάθε όαση του μυαλού και της ψυχής;Δεν πιστεύω ότι αυτή η εμφυτη περιέργεια χάνεται απλά κάπου κρύβεται και περιμένει...

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΑΣΚΗΣΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ

Ιδανικό αέριο, βρίσκεται στην κατάσταση Α για την οποία έχουμε:PA=4.105N/m2, VA=10-3 m3, TA=400K, και υφίσταται τις παρακάτω μεταβολές: ΑΒ: ισοβαρή θέρμανση
ΒΓ: ισόχωρη μεταβολή με PΓ=2.105N/m2
ΓΑ: ισόθερμη εκτόνωση.
Α. 1). Να βρεθεί ο όγκος VΒ του αερίου και να παρασταθούν οι μεταβολές σε άξονες P-V.
2) Να βρεθεί ο λόγος των ενεργών ταχυτήτων Uεν,Β/Uεν,Γ
Β. Αν η ΔU(ΑΒ)=600J, να βρεθούν:
1) Ο συντελεστής απόδοσης της μηχανής που δουλεύει με τον παραπάνω κύκλο.
2) Ο λόγος γ=CP/CV του αερίου. Δίνεται ότι όλες οι μεταβολές είναι αντιστρεπτές και ότι: ln2=0,7.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

ΘΗΛΥΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ...2

Η παράδοση, η ανατροφή τωναγοριών και κοριτσιών οι διαφορετικού τυπου πολιτιστικές προσδοκίες και πιέσεις, οι προκαταλήψεις γονέων και εκπαιδευτικών για τις μειωμένες φυσικομαθηματικές ικανότητες των κοριτσιών, ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων σε ανδρικά και γυναικεία λιπαίνουν το έδαφος της διαφοροποίησης των επιλογων ,των ενδιαφερόντων και των κλίσεων...
Όμως οι γυναίκες έχουν πολλά προσόντα που είναι συμβατά με την επιστήμη. Σ' αυτά συγκαταλέγονται: η υπομονή, η επιμέλεια, η οργάνωση, η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, η πειθαρχία ,η συνεργατικότητα, η φιλομάθεια, η φιλοδοξία.
Είναι επίσης οφθαλμοφανές και αποδεικνύεται από τις σχολικές επιδόσεις οτι τα κορίτσια είναι καλύτερες μαθήτριες από τα αγόρια και έχουν περισσότερο πείσμα.Ανέχονται περισσότερο τα λάθη των άλλων και τα χρησιμοποιούν δημιουργικά, είναι πιο ανοιχτόμυαλες και δεν κολλούν σε παρωχημένες αντιλήψεις, βλέπουν τα πράγματα πιο σφαιρικά.
Αν όλα αυτά που αναφέραμε δεν καθιστούν τα κορίτσια ικανα να τα καταφέρουν στους τομείς των θετικών επιστημων φτάνει τότε μόνο η φημολογούμενη ευφυΐα των αγοριών για την ανάπτυξη της επιστήμης;
Και αν υποθέσουμε ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερη σχέση απο τους άνδρες με το εξουσιαστικό και οικονομικό πρόσωπο που έχει πάρει τώρα η επιστημονική έρευνα μήπως πρέπει να τις αφήσουμε να αγγίξουν "θηλυκά" αυτόν τον τομέα, να τον επιφορτίσουν με την συναισθηματικότητα, την ευαισθησία και την διαισθησή τοπυς; Μήπως η γυναικεία σφραγίδα κάνει την επιστήμη πιο ανθρώπινη, πιο ηθική, πιο προσιτή στον πολύ κόσμο;
Και τέλος πάντων πρέπει όλοι να σκεφτούμε ότι είναι δυνατό στον 21ο αιώνα η επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη που είναι το κύριο χαραχτηριστικό του πολιτισμού μας να ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ;

(Τα παραπάνω γράφτηκαν στα πλαίσια σχολικού προγράμματος για την ισότητα των δυο φύλων το οποίο πραγματοποιήθηκε από την πρώτη λυκείου του ΓΕΛ. Ασκληπιείου.)

ΘΥΛΗΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ...1

Η επιστήμη είναι ουσιαστικό γένους θυληκού, όμως η θεμελίωσή της και η αναπτυξή της έγινε κατά κύριο λόγο από άνδρες. Στην ιστορία της μια γυναίκα έγινε ευρέως γνωστή -η Μαρία Κιουρί- που ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε το βραβείο Νόμπελ φυσικής, δεν έγινε ποτέ μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών. Η εξαίρεση αυτή επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι το κάστρο της επιστήμης ήταν κάστρο άπαρτο για πολλά χρόνια από τις γυναίκες.
Μόλις τον 19ο αιώνα οι γυναίκες αρχίζουν να κάνοουν την εισοδό τους στον χώρο των θετικών επιστημών και στους δυο αιώνες που πέρασαν από τότε η εξέλιξη είναι τεράστια. Αυτό όμως δεν σημαίναι ότι η συμμετοχή είναι ανάλογη της αριθμητικής τους υπόστασης, ούτε ότι έχουν πάψει να υπάρχουν προκαταλήψεις εις βάρος τους. Βέβαια στον δυτικό κόσμο οι γυναίκες έχουν το νομικό δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής, όμως στον υπόλοιπο κόσμο η κατάσταση είναι διαφορετική.
Παρά τη νομική ισότητα και την ίση πρόσβαση στη γνώση, οι γυναίκες στις θετικές επιστήμες πέφτουν συχνά θύματα διακρίσεων σε σχέση με τους άνδρες. Σε πρόσφατη έκθεση της ευρωπαΐκής επιτροπής, φαίνεται ,ότι οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις ως προς τους μισθούς και τον τύπο των συμβάσεων τους, της επαγγελματικής τους ανέλιξης ενω απουσιάζουν από τις υψηλότερες βαθμίδες και δεν απολαμβάνουν συχνά διακρίσεις για το έργο τους και επίσης αποκλείονται από φορείς κύρους. Συχνα είναι υποχρεωμένες να δουλεύουν διπλά από τους άνδρες για να αποδείξουν την αξία τους.Ετσι ή οι γυναίκες δεν αγαπούν τις επιστήμες ή οι επιστήμες δεν αγαπούν τις γυναίκες.
Είναι λάθος των γυναικών που δεν έχουν φιλοδοξίες ή είναι εγγενής η αδυναμία του φύλου τους στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες;.....
Οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες στη γλωσσική ευφράδεια, στην ταχύτητα αντίληψης όπως η αναγνώριση προσώπων, στους αριθμητικούς υπολογισμούς και στην ακρίβεια εκτέλεσης λεπτών χειρισμών. Οι άνδρες απο την άλλη διακρίνονται στην εξερεύνηση του χώρου, στη μαθηματική σκέψη και στις κινητικές ενέργειες που κατευθύνονται με στόχο.Οι διαφορές αυτές στις ικανότητες ανδρών και γυναικών αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει "'εξυπνο" φύλο, ούτε επομένως ανώτερο ή κατώτερο...
Η βιολογία παρόλο που υποδεικνύει διαφορές στον εγκέφαλο των δυο φύλων δεν αποδεικνύει την ανωτερότητα του ανδρικού φύλου. Αλλωστε μη ξεχνάμε ότι όταν λέμε ότι ένας άνδρας έχει "θηλυκό" μυαλό αυτό συγκαταλέγεται στα προτερήματά του!
Παρόλο λοιπόν που τα κορίτσια είναι εξίσου άξια με τα αγόρια, προτιμούν τις θεωρητικές κατευθύνσεις που είναι τομείς όπου νομίζουν ότι ταιριάζουν περισσότερο στη φύση τους και στις δυνατότητές τους... Οι έρευνες που έχουν γίνει όμως δεν αποδεικνύουν αυτό που θεωρείται περίπου ως αυτονόητο: ότι τ' αγόρια τα καταφέρνουν καλύτερα από τα κορίτσια, δηλαδή τον βαθμό επιτυχίας κάθε φύλου παρά το βαθμό συμμετοχής του.Συνεπώς δεν καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τηναποτυχία των κοριτσιών στις θετικές επιστήμες αλλά την πραγματική υστέρηση στην επιλογή τους....( Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση)

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ

Είναι αλήθεια πως κανείς μας δεν περίμενε ότι αυτή η πενθήμερη εκδρομή θα ήταν εμπειρία ζωής για καθηγητές και μαθητές.Ολοι περιμέναμε μια συνηθισμένη εκδρομή με τα συνηθισμένα προβλήματα:να ελέγχουμε τους μαθητές για τυχόν παραβάσεις, να επιλύουμε συγκρούσεις που θα προέκυπταν, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κρυφτούλι των μαθητών που θα ήθελαν με τον δικό τους τρόπο να ζήσουν 5 μέρες μακριά από το σπίτι τους. Και όμως το θαύμα έγινε, κανένας δεν ήθελε να ζήσει μόνος του αυτή την πολύτιμη εμπειρία κανένας δεν ήθελε να στεναχωρήσει ή να προβληματίσει τους άλλους, όλοι έτρεμαν για όλους, όλοι αγαπήθηκαν και ένιωσαν τη χαρά του να είσαι ομάδα που θέλεις να ρουφήξεις την κοινή εμπειρία ,γιατί μετά ποιος ξέρει που θα σε πάει η ζωη...Μετά από τρία χρόνια καθημερινότητας στο λύκειο το επιστέγασμα ήταν υπέροχο.Μια εκδρομή γεμάτη με χρώμα της Κρήτης,λουσμένη με ήλιο και σκόνη, γεμάτη μουσικές, εικόνες και χορούς, πλυμμηρισμένη από συναισθήματα και υποσχέσεις ότι η ζωή που θ' ακολουθήσει θα΄χει την ίδια ομορφιά ,την ίδια λυτρωτική κούραση και την ίδια ένταση με αυτή μιας πενταήμερης εκδρομής. Ο ύπνος λιγοστός οι εναλλαγές πολλές: υπέροχη ξενάγηση στην Κνωσσό ,χαλάρωση στον Αγιο Νικόλαο και βραδινή διασκέδαση στο Ηράκλειο σ'ενα "Hotel club" που φιλοξένησε υπέροχα το κέφι μας και τη διαθεσή μας για χορό... Στη Φαιστό αναρωτηθήκαμε τι ήταν κάθε τι που βλέπαμε και δώσαμε τις δικές μας εκδοχές για την χρήση του μνημείου(αυτές που μας άρεσαν!).Στα Μάταλα αφουγκραστήκαμε την υπέροχη εκδοχή της ζωής των "χίπις" και αφήσαμε το τοπίο να συνοδεύσει το φαγητό μας ακουγωντας κρητική μουσική..Και το Αρκάδι ξύπνησε τον κοιμισμένο πατριωτισμό μας ενώ στο Ρέθυμνο αναγνωρίσαμε μια ζεστή παλιά πόλη...Και το βράδυ στο γήπεδο να ζητωκραυγάζουμε για την νίκη της Ελλάδας στον αγώνα της Εθνικής μας με το Ισραήλ..Και οι υπόλοιπες μέρες στα Χανιά να αναζητούμε τσικουδιες και ρακί και νόστιμες κρητικές λιχουδιες...Το καλύτερο όμως ήταν το συναισθηματικό κλίμα, οι πλάκες μεταξύ μας,οι αγκαλιές και τα κλάματα όταν καποιος στεναχωρούσε τους άλλους ως ένδειξη μεταμέλειας, η υπακοή ως ένδειξη τιμής σε όσους σεβάστηκαν και αγάπησαν,και αυτή η έντονη τάση της νιότης να τρέμει για κάθετι που της προκαλεί θετικό συναίσθημα, αυτός ο λόγος τιμής σαν άγραφος κανόνας μεταξύ αυτών που νιώθουν την ίδια στιγμή την ίδια φόρτιση...Ποιος άραγε έχει να πεί κάτι κακό για τους νέους μας που σου θυμίζουν με κάθε τρόπο πόσο πολύτιμη είναι η νιότη, πόσο πολύτιμη είναι η ζωη;

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ..

ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ….ΜΑΪΟΣ 2008

Είναι ανάγκη να γράψω για εκείνο το αγόρι το μαθητή της τεχνολογικής κατεύθυνσης που ήρθε να εξεταστεί προφορικά στο μάθημα της φυσικής. Καθόμαστε ακίνητοι και όσο το δυνατόν ανέκφραστοι την ώρα της εξέτασης ,προσπαθούσαμε δηλαδή, γιατί όλη η αίθουσα ήταν γεμάτη με το άγχος του. Δεν υπήρχαν οι άλλοι ήχοι ,παρά μόνο η βαριά ανάσα του, ο αναστεναγμός άλλοτε ανακούφισης άλλοτε απελπισίας. Τα λόγια του μπερδεμένα οι σκέψεις πολλές αλλά σκόρπιες, αλλά τα μάτια του, καρφωμένα στα δικά μας τα πρόσωπα , ήταν γεμάτα με αγωνία και αναμονή. Λες και μπορούσε να διακρίνει μέσα από τον ελαφρύ κυματισμό της έκφρασης, μέσα από την αδιόρατη ρυτίδα του μετώπου την απάντηση σ΄αυτό που τον βασάνιζε: ήταν σωστή ή όχι η απάντηση που έδωσε;
Ήθελε τα δεδομένα στον πίνακα να είναι σε απόλυτη τάξη που αν χαλούσε από μια στραβή γραμμή ή από έναν αχρείαστο τύπο οι σκέψεις του μπερδεύονταν έχαναν τον ειρμό τους γίνονταν κουβάρι. Και τότε εκλιπαρούσε την επιείκεια μας για να του δώσουμε την ευκαιρία να τα ξαναγράψει με τη σειρά να ξαναβάλει τις σκέψεις σε τάξη…
Ότάν απαντούσε σωστά και το τσεκάριζε από την έκφραση μας –σχεδόν πάντα με επιτυχία ακόμα κι αν εμείς δεν κουνούσαμε ούτε τα βλέφαρα μας- ο αναστεναγμός ανακούφισης ήταν λυτρωτικός λες και έστηνε την σημαία της νίκης μετά από ηρωική προσπάθεια να κερδίσει τη μάχη με τον εαυτό του. Δεν ήθελε να εκτεθεί δεν ήθελε καθόλου να δώσει αυτή τη μάχη της ανάγκης δεν είμαστε οι δικοί του άνθρωποι, δεν ήθελε να δούμε το πρόβλημα του.
Πάλεψε όμως όσο μπορούσε, με τα μάτια ,με τα χέρια ,με τα λόγια πάλεψε με την ανασφάλεια του. Η νίκη του- περά από την προσωπική του επίτευξη – ήταν ότι μας μετέδωσε την αγωνία του ότι μας έκανε λίγο πιο ευαίσθητους λίγο πιο μαλακούς λίγο πιο έμπειρους απέναντι στο πρόβλημα της δυσλεξίας…
Υ.Γ Το πιο τρομακτικό ήταν η αδυναμία του να μετατρέψει ένα σύνθετο κλάσμα σε απλό όχι από έλλειψη γνώσης αλλά γιατί έχανε το «πάνω» και το «κάτω» στην προσπάθεια του να προσανατολιστεί πάνω στο επίπεδο.